Je Franse auto tunen: wat is het en wat zijn de mogelijkheden?

Je Franse auto tunen: wat is het en wat zijn de mogelijkheden?

Het klinkt interessant: “even je auto wat laten tunen”. Maar wat houdt het “tunen” van een auto nu daadwerkelijk in en vooral, wat zijn de mogelijkheden?

Wat is cartuning?

Laten we beginnen bij het begin, want wat is tuning überhaupt? We definiëren tunen als het beter afstellen van een apparaat om de prestaties te verbeteren. Cartuning zou dan staan voor het verbeteren van de ‘car’, of auto, voor betere prestaties. Klinkt nog steeds nogal vaag, of niet? Want wat is er nu allemaal precies mogelijk bij het zogeheten tunen van een car?

Wat is er mogelijk?

Enorm veel. Een antwoord dat je waarschijnlijk al had verwacht. Het tunen van een auto kan gaan om elk onderdeel dat je maar kan bedenken. Het interieur, de motor, het geluid, de buitenkant of de spiegels, met een beetje creativiteit kan werkelijk elk onderdeel van een auto kan getuned worden. Toch kunnen we de verschillende aanpassing splitsen in twee categorieën: technische tunes en uiterlijke tunes. Laten we met de eerste beginnen.

Technische tunes

Wanneer we het hebben over technische tunes hebben we het over verbeteringen aan bijvoorbeeld de motor, om diens prestaties te verbeteren. Dit noemen we ook wel chiptuning. Bij chiptuning is het doel de motor optimale prestaties te laten leveren, met complexe technische ingrepen. We zullen het kort uitleggen.

Uitgelicht: zijwindschermen

Wat is chiptuning?

Zonder te diep in te gaan op de techniek, is het belangrijk te weten dat elke motor een bepaalde veiligheidsgrens heeft, ingesteld door de fabrikant om de veiligheid te waarborgen. Deze grens ligt vaak zeer ruim onder de wat de motor echt aankan, en met chiptuning wordt deze grens dus verhoogd, waardoor de motor sneller, zuiniger en soepeler zal werken.

Uiterlijke tunes

Niet iedereen houdt van motors met harde geluiden of auto’s die 10 milliseconden sneller optrekken. Voor hen is het ook mogelijk om het uiterlijk, of innerlijk van de auto te tunen. Zo kan het interieur van de auto worden verbeterd op manieren zo gek nog niet te bedenken. Of kan je het uiterlijk opmaken met mooiere spiegels, deuren, spoilers, noem het maar op.

Tip: bodykit

Reacties zijn gesloten.