Waarom kiezen steeds meer Nederlanders voor een geïmporteerde auto?

Waarom kiezen steeds meer Nederlanders voor een geïmporteerde auto?

Het klinkt in eerste instantie misschien complex, maar een auto importeren vanuit het buitenland is een praktijk die steeds vaker wordt gedaan. Het levert je wellicht wat papierwerk op, maar het financiële voordeel is enorm. Bovendien is de Nederlandse automarkt erg klein in vergelijking met die van, bijvoorbeeld, Duitsland. Daar zijn de auto’s in aanschaf goedkoper en vaker luxueus uitgevoerd.

Een auto importeren kun je zelf. Er zijn echter wel een paar zaken die in het oog moet houden bij de aankoop van een auto in het buitenland. We zetten ze hier beneden voor je op een rij.

Kenteken en papieren

Om jouw auto te importeren heb je een ‘Fahrzeugschein’ deel 1 en 2 nodig, een koopovereenkomst, het CVO, COC en de papieren van de laatste (Duitse) keuring. Een koopovereenkomst stel je eenvoudig zelf op. Vergeet hierbij niet de gegevens van jezelf en de verkoper, de gegevens van de auto, de prijs, een eventuele aanbetaling die je al hebt gedaan en garantie. Dit laatste is enkel van toepassing als je jouw auto bij een autobedrijf kocht.
Vervolgens heb je een tijdelijk kenteken nodig dat je toelaat de auto naar Nederland te rijden. Rijden zonder kenteken mag niet!

Transport

Zelf rijden is de meest voordelige optie. Kies je voor een transportbedrijf dan ben je direct verzekerd, anders moet je dit zelf nog in orde maken. Vanaf een paar honderd euro zorgt iemand anders voor de verplaatsing van jou auto.

Tip: Kosten auto importeren: invoerkosten berekenen - Easy Import

BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen)

Naast de gekende BTW is er de BPM. De hoogte van de te betalen BPM is afhankelijk van het soort voertuig, de leeftijd van het voertuig en de hoogte van de Co2 uitstoot. Bekijk zeker de details die voor jou van toepassing zijn om verassingen te voorkomen.

BTW (belasting toegevoegde waarde)

De Belastingdienst bekijkt jouw auto als een nieuw exemplaar als deze jonger is dan zes maanden en als er minder dan zo’n 6000 kilometer in gereden is. Bovendien is er een verschil tussen de aankoop van een auto als particulier of als zakelijke klant. Als zakelijke klant moet je altijd BTW betalen in Nederland. Betaal dan dus geen BTW meer in Duitsland! Als zakelijke klant mag je kiezen of je BTW aangifte doet in Nederlands of in Duitsland. Kleine tip: Duitsland is voordeliger.

Kies je ervoor om in Nederland belasting te betalen? Dan ben je in Duitsland dus vrijgesteld. Hiervoor moet je wel een uittreksel van de KVK voorleggen, een geldig BTW nummer en een verklaring omtrent hoedanigheid belastingplichtige.

Geef je verzekering een seintje

Geef vooraf je verzekering een seintje en/of vraag even na waar je rekening mee moet houden. Beter dan achteraf te moeten betalen als er onderweg iets mis gaat.

Auto importeren uit België

Online worden er veel tweedehands auto’s aangeboden. Omdat het Nederlandse aanbod beperkt is, kan niet altijd het gewenste merk of model gevonden worden. Een oplossing kan zijn om een auto vanuit België te importeren. Daar worden veel auto’s van Franse merken aangeboden en het land is snel te bereiken.

Reacties zijn gesloten.